Verschillende soorten reuma
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten van het bewegingsapparaat. Gewrichten, spieren, pezen en gewrichtsbanden. Mensen met een reumatische aandoening hebben vaak veel pijn en last van stijfheid door ontstekingen en/of overbelasting. Iedereen kan reuma krijgen. Reumatische aandoeningen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen:
Ontstekingsreuma:
Dit zijn reumatische aandoeningen met langdurige gewrichtsontstekingen. Een van de meest voorkomende vormen is reumatoïde artritis. Hierbij is sprake van een chronisch ontstekingsproces binnen het gewricht.
Acute reuma, reactieve artritis en de ziekte van Lyme zijn vormen van ontstekingsreuma die worden veroorzaakt door een bacterie.
Artrose:
Hierbij verslechterd het kraakbeen in de gewrichten. Factoren die hierbij een rol spelen bij het ontstaan zijn; aanleg, erfelijkheid en zware belasting van de gewrichten, botbreuken en andere aandoeningen van de gewichten.
Artrose komt vooral voor in de gewrichten van de handen, knieën, wervelkolom en heupen.
Weke delen reuma:
Dit type reuma tast niet de gewrichten aan, maar de omliggende weefsels, zoals; gewrichtskapsels, spieren, banden, slijmbeurzen en pezen.
Wat kan ik voor u betekenen?
Veel reumapatiënten hebben problemen bij het verzorgen van hun voeten, zoals het knippen van nagels of het behandelen van eelt of likdoorns. Een pedicure met de aantekening ‘voetverzorging bij reumapatiënten’ of een medisch pedicure kan uw voeten verzorgen wanneer dit voor u moeilijk wordt of niet meer gaat. Een medisch pedicure kan ortheses maken, verzorgt en behandelt uw nagels en gebruikt speciale technieken om pijnklachten te voorkomen.
Naast de voetbehandeling heb ik een signalerende functie. Ik geef u adviezen over de verzorging van uw voeten en over het juiste schoeisel.
Eventueel kan ik u doorverwijzen naar de huisarts, een specialist of de podotherapeut.
Wat kunt u zelf doen?
- Was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep en droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
- Controleer uw voeten dagelijks op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en de conditie van uw teennagels en huid.
- Draag steunend en comfortabel zittend schoeisel.
- Knip uw teennagels recht en niet te kort en knip geen hoekjes af, om ingroeien te voorkomen.
- Laat overtollig eelt verwijderen. Dit voorkomt problemen!
- Doe dagelijks voetoefeningen om uw gewrichten soepel te houden.
- Voorkom te langdurige of te zware belasting.
- Uw arts kan u helpen met de juiste medicatie zoals pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Pijnbestrijding is hierdoor goed mogelijk.
- Heeft u vragen over uw voetverzorging? Stel ze gerust. Ik adviseer u graag.
Wordt uw behandeling vergoed?
Afhankelijk van uw aanvullende verzekeringspolis komt u in aanmerking voor vergoeding. Als u reuma heeft, komt u bij sommige zorgverzekeraars in aanmerking voor extra vergoeding. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Meer informatie over reuma?
Voor meer informatie over reuma kunt u terecht bij het reumafonds.
Website: www.reumafonds.nl
Telefoon: +31 (0)20 589 64 64
Mail: info@reumafonds.nl